De Reiziger Centraal

Goedopweg richt zich met ruim 30 projecten op reizigers in de regio Utrecht. En je raadt het al: in deze projecten staat de reiziger centraal. Van werknemer tot ouder tot student, aan iedereen is gedacht!


Kindje Onderweg
Voor de kersverse ouders in Utrecht en Amersfoort heeft Goedopweg het boekje Kindje Onderweg ontwikkeld. Dit boekje staat vol tips over leuke, gezonde en slimme mogelijkheden om op andere manieren dan met de auto door de stad te reizen. En niet onbelangrijk: het boekje is helemaal gratis! Daarnaast konden jonge ouders gebruik maken van het probeeraanbod op de site. Bijvoorbeeld een deelauto of e-bakfiets.

quote_9
Annemieke Hoberg

Sjoerd Bakker, Utrecht
deelnemer project Kindje Onderweg

“Ik zeg altijd gekscherend dat de bakfiets mijn leaseauto is.”

“Vier en half jaar geleden werden mijn vrouw en ik verrast met een tweeling. Dat betekende óf een tweede auto aanschaffen óf een bakfiets kopen. Om mijn conditie te verbeteren hebben we bewust niet gekozen voor een elektrische bakfiets, maar voor een fiets met zeven versnellingen.

Ik kan me nog goed het eerste uitstapje met onze drie kinderen herinneren. Twee kinderzitjes en onze zoon ernaast gefrummeld, het paste allemaal nèt. Stad en land reis ik nu dagelijks af met de bakfiets. Ik breng de kinderen naar school en fiets daarna naar het station om naar mijn werk te gaan.”

Lekker Lopen Fijn Fietsen
Lekker Lopen, Fijn Fietsen stimuleert jonge ouders om er een gewoonte van te maken om samen naar de basisschool te lopen of fietsen. Ouders die hun kindje gedurende twee weken vier keer lopend of fietsend naar school hebben gebracht maken kans op een hippe nieuwe kinderfiets.

Spitsmijdingen

Way2go!
Kom op, ga lopend of fietsend naar school! Het is leuker, gezonder, leerzamer, veiliger én duurzamer. Tijdens de Way2go! Actieweek kunnen ouders alternatieven voor de auto uitproberen. Kinderen die lopend of op de fiets op school aankomen krijgen een schouderklopje van niemand minder dan de Fietsburgemeester.

Slow bike challenge op de UIT-week
De leukste en snelste manier om Utrecht studentenstad te leren kennen is… op de fiets! Daarom was Goedopweg onderdeel van de UIT-week met een heuse Slow Bike Challenge. Studenten konden ook meedoen aan onze fietsquiz waardoor zij kans maakten op een unieke fiets 'Goedopweg en Utrecht fietst!'

Spitsmijdingen
Pak toch de fiets!

Spread the word! Waarom fiets jij naar het Utrecht Science Park?Annemieke Hoberg

Marten Labee, Utrecht
deelnemer project Pak toch de fiets

"Het is gezond om te fietsen, dus je kan weer een biertje meer drinken zonder je daar schuldig over te voelen. Ja, dat is voor mij echt super belangrijk. Stukje cardio hè?!"

MBO studenten op de fiets met Nimeto by bike

Elke ochtend gratis cappuccino, thee of chocomel… als je op de fiets komt!Nimeto

Studente Ruby van de Wetering

"We vonden het geweldig om dit project in het echt te realiseren. We hebben er hard aan gewerkt en het resultaat mag er zijn! We kunnen met trots zeggen dat we 40 studenten hebben kunnen motiveren tot fietsen. We hopen dat dit de eerste stap is naar meer fietsende studenten."

USP Campusbike

De stoere deelfiets op Utrecht Science Park.

Harry-Settels

Vincent Pijpers, Utrecht
deelnemer project USP Campus Bike

“Ik vind de Campusbike erg praktisch."

“Ik vind het erg praktisch om me tussen verschillende plekken in korte tijd te kunnen verplaatsen met een Campusbike.

Voor mij is de USP Campusbike een uitkomst. Een paar dagen per week heb ik op verschillende plaatsen op het Utrecht Science Park afspraken over de voorbereidingen op de ingebruikname van het nieuwe Prinses Máxima Centrum. Ik vind het dan erg praktisch om me tussen die plekken in korte tijd te kunnen verplaatsen met een Campusbike. Mijn startplaats is altijd de P+R; ik reis met de auto van mijn woonplaats die 40 km buiten Utrecht ligt. Soms gebruik ik de Campusbike om wat extra in beweging te zijn. Door bijvoorbeeld van en naar het tijdelijke kantoor van onze organisatie in Zeist te fietsen.”

Wijkstrijd
“Hoe maak je wijken bewuster van hun reisgedrag?
Met een heuse wijkstrijd!”

Tijdens de Wijkstrijd in Nieuwland in Amersfoort is het reisgedrag van de deelnemers aanzienlijk veranderd. Waar zij normaal 2/3 van hun reizen met de auto maakten, kozen zij tijdens de Wijkstrijd slechts bij een derde van hun reizen voor de auto. Dit bereikten ze door verdubbeling van de fietskilometers en door 23% van de autoritten te vervangen met elektrische deelauto’s. Er is in totaal met slechts 4% meer reistijd een reductie van 37% in CO2 bereikt en 21% vermindering van de reiskosten. Door het enthousiaste gebruik van de kortingsactie voor de elektrische deelauto’s tijdens de Wijkstrijd, zullen er twee elektrische auto’s in Nieuwland blijven staan om door twee groepen buurtbewoners gezamenlijk te worden geleased.Fiets je Fit!
Laat de auto staan en pak de fiets naar je club! Want hoe vaker je fietst, hoe beter jij fysiek bent voorbereid om jouw wedstrijden dit seizoen te winnen! Na de pilot bij T.C. Domstad verkent Goedopweg de mogelijkheden om Fiets je Fit te lanceren bij grotere sportclubs.

Spitsmijdingen

Reis wijzer met de Reiswijzer
De Reiswijzer van Goedopweg gaf reizigers minimaal twee dagen van tevoren informatie over wegwerkzaamheden op hun specifieke route, zodat zij van te voren hun reisgedrag konden aanpassen. Ook konden reizigers de website www.goedopweg.nl raadplegen voor verwachte hinder. Deze pre-tip informatie ondersteunde ruim 3.000 reizigers in het maken van een bewustere keuze.

Mobiliteitsscan
De mobiliteitsscan bood grote bedrijven in Amersfoort, Utrecht en Nieuwegein gratis mobiliteitsadvies. De mobiliteitsscan maakt inzichtelijk wat het effect van thuiswerkbeleid, fietsbeleid of ov-beleid is op de medewerkers, het bedrijf en het milieu. Veertien bedrijven hebben de mobiliteitsscan gedaan. Daarmee is het reisgedrag en bespaarpotentieel van circa 60.000 medewerkers in kaart gebracht. Na de scan kregen zes organisaties gratis advies om aan de slag te gaan met de uitkomsten. Ook werden er twee mobiliteitslabs georganiseerd om bedrijven te inspireren met slimme vormen van mobiliteit. De komende periode worden er nog mobiliteitsscans uitgevoerd bij negen nieuwe bedrijven.

Spitsmijdingen

Hugo Houppermans, Utrecht
deelnemer project Mobiliteitsscan

"Iedere vier jaar een nieuwe fiets uitkiezen!"

"Onze medewerkers kunnen nu iedere vier jaar een nieuwe fiets uitkiezen!

Bij NS stelden we ons ten doel om nog meer medewerkers op de fiets naar hun werk te laten gaan. Maar hoe stimuleer je dit?

De mobiliteitsscan van Goedopweg heeft ons inzicht gegeven in wat het te verwachten effect is als we fietsen over grotere afstanden stimuleren. Niet zonder resultaat!

Ondertussen hebben we onze fietsregeling aangepast zodat onze medewerkers eens per vier jaar een fiets van €1.500 kunnen aanschaffen. Dat werkt als een enorme stimulans om anders te gaan reizen! Hugo en de NS nemen deel aan Goedopweg project Nieuwe Locatie? Slimmer reizen!"