Knooppunten en OV

Er zijn op zeven verschillende P+R’s 410 nieuwe parkeerplekken gerealiseerd. Ook zijn er 172 bestaande plaatsen gratis geworden voor treinreizigers. Samen levert dit 582 extra gratis parkeerplekken op! Zo kunnen steeds meer reizigers een deel van hun reis afleggen met de auto en het filegevoelige deel met het ov reizen.

Bij negen P+R-terreinen zijn camera's aangebracht om het aantal vrije plekken real time te kunnen monitoren en deze gegevens te delen met automobilisten via apps en websites.

Ook zijn bij een tiental ov-knooppunten ingrepen in de infrastructuur of stationsomgeving gedaan om het ov-knooppunt aantrekkelijker of veiliger te maken en er sneller te kunnen komen.

Op een twintigtal knooppunten is de bewegwijzering naar het station verbeterd of zijn omgevingsplattegronden en borden op het knooppunt geplaatst.

qoute_7
qoute_9

Stimuleren gebruik dalurenabonnement Goedopweg stimuleert in samenwerking met U-OV o.a. het gebruik van U-OV dalurenabonnementen om de drukte in de spits terug te dringen. De verkoop van dalurenabonnementen is hierdoor met 35% gestegen.

Neem een OV-dag Bijna 1.000 automobilisten deden mee aan Neem een ov-dag. Door de auto te laten staan en eens het ov te proberen realiseren zij samen 102 spitsmijdingen per dag.

Annemieke Hoberg

Marijn Moerman
deelnemer project Neem een OV-dag

"Dankzij Neem een ov-dag ben ik erachter gekomen dat de trein net zo snel is als met de auto!"

“Ik ging altijd al één dag in de week met de trein naar een klant in Tilburg, maar naar kantoor in Utrecht pakte ik toch altijd de auto. ’s Ochtends ging dat vaak nog wel goed, maar ’s middags had ik regelmatig last van files. Voor mij een goede reden om eens een ov-dag te nemen. En ik moet zeggen: het bevalt me goed!

Van Houten naar Leidsche Rijn in Utrecht ben ik met fiets en trein net zo snel als met de auto. Ik stap voor Utrecht Centraal in en vind altijd een fijne plek om te zitten. Als ik wil kan ik in de trein zelfs al beginnen met werken. De trein is voor mij dus een prima alternatief voor de auto. Ik hoop dat ik dit reisgedrag ook de komende periode vasthoud!”

Reistijdverkorting Dankzij nieuwe pechhavens, die door Rijkswaterstaat op de A28 tussen Amersfoort en Utrecht zijn aangelegd, mogen spitsbussen over de vluchtstrook blijven rijden. Deze reistijdverkorting gecombineerd met een actie met gratis probeerkaartjes voor de spitsbussen onder werknemers, heeft 400 spitsmijdingen per dag opgeleverd.

Zelf-service fietsenstallingen Bij het station in Baarn is de entree van de fietsenstalling vernieuwd en daardoor beter zichtbaar. In Maarssen is een nieuwe entree met transparante toegangsdeurtjes gebouwd. Bij de NS-stations in Baarn en Maarssen kan je met je ov-chipkaart elke eerste 24 uur gratis je fiets stallen. Dat maakt het reizen met ov nog gemakkelijker!

qoute_10

Verbeterde busverbinding naar het Utrecht Science Park Goedopweg hielp mee aan het eerder laten rijden van buslijn 29. Hierdoor kon er vanaf het moment dat NS-Station Vaartsche Rijn open was, een bus vanaf De Meern via het nieuwe station naar Rijnsweerd en Utrecht Science Park (USP) rijden. Goedopweg deed ook een probeeractie om het gebruik van buslijn 29 in Utrecht te stimuleren. Hierdoor werden buslijnen 12 en 28 naar het USP verder ontlast. Wel 72% van de reizigers reist nu regelmatig met buslijn 29.

Tussen het kruispunt Dorpsstraat en de Soestdijkseweg in de Bilt is een busstrook aangelegd, zodat buslijn 31 soepel van busstation Bilthoven naar Utrecht Science Park kan rijden. Ook het stationsgebied Bilthoven is flink verbeterd: meer ruimte voor bussen en reizigers hoeven niet meer de weg over te steken om in de bus richting het Utrecht Science Park te stappen.

Op de Waterlinieweg is de vluchtstrook aangepast naar een busbaan. Bussen uit Vianen (lijn 287), IJsselstein (lijn 283), Nieuwegein (lijn 71 en 72), Oudewater en Montfoort (lijn 207), en vanaf station Lunetten (lijn 31) rijden hierdoor tijdens de spits soepeler door richting Utrecht Science Park.

qoute_8